JAK ZROBIĆ ZIELONE NALEŚNIKI

  • 17 czerwca, 2018
jak zrobić zielone naleśniki, przepis naleśniki zielone, kolorowe naleśniki, warsztaty kulinarne warszawa, grzegorz łapanowski

jak zrobić zielone naleśniki

Adaś: Mamo, a dlaczego w tej piosence śpiewają ‚w dzień nie szukaj gwiazd’?

Mama: Pewnie dlatego, że jak jest jasno, to ich nie widać.

Adaś: Przecież to kłamstwo!

Mama: Dlaczego?

Adaś: Bo przecież w dzień świeci słońce, a to największa gwiazda!

 

Dzieciom nic nie umknie. Lubię słuchać co mają do powiedzenia i przypominać sobie to dziecięce wspaniałe spojrzenie na świat. Weekendy są dla nas. Właśnie na takie elokwentne pogaduchy, aktywność na basenie czy nicnierobienie. Patrzenie jacy są już duzi, jacy samodzielni, ile umieją już zrobić.

Dzięki sobotnim warsztatom w Food Lab Studio przypomnieliśmy sobie jak fajnie jest wspólnie gotować i ile można zyskać dodając kilka składników do na pozór zwyczajnych naleśników. W towarzystwie Grzegorza Łapanowskiego i ekipy Szkoły na widelcu nauczyliśmy się robić zielone naleśniki! Ogromnie polecamy, dlatego dzielimy się przepisem i zdjęciami.

 

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1-2 jaja
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • kilka liści szpinaku

 

Farsz:

  • 400g szpinaku świeżego
  • łyżka masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kawałek sera długodojrzewającego lub sera pleśniowego
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • odrobina oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania:

Farsz: Szpinak podsmażamy z czosnkiem 1-2 minuty na maśle doprawiamy go solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki. Mieszamy z serem.

Naleśniki: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, wodę, odrobinę oleju, szpinak i dokładnie blendujemy na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Na gotowe naleśniki nakładamy przygotowany farsz i zawijamy. Podajemy ze świeżymi dodatkami np. pomidorkami i szczypiorkiem.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że mógłby być przydatny dla Twoich znajomych – udostępnij go na FB lub daj znać w komentarzu. Chętnie życzymy Ci miłego dnia!

 

 

WYBIERZ IDEALNY PREZENT DLA DZIECKA

ZOBACZ TEŻ

KOMENTARZE

  1. Odpowiedz

    Ja dopiero co nauczyłam się robić naleśniki kakaowe, więc na widok zielonych mój młody byłby pod wrażeniem 🙂

    • Małgosia
    • 24 marca, 2019
    Odpowiedz

    Często wracamy do kolorowych naleśników

  2. Odpowiedz

    Też je robiliśmy – potwierdzam,są pyszne! Polecam też brązowe różowe naleśniki (z dodatkiem buraka) i brązowe (z dodatkiem kakao).Te drugie może nie wyglądają, aż tak pięknie, ale sam fakt, że jest w nich kakao robi swoje 🙂

    • Pau Elegancka
    • 13 listopada, 2018
    Odpowiedz

    I tych pyszności uczyliście się z Grzesiem Łapanowskim? uwielbiam go!

    • Ola
    • 16 września, 2018
    Odpowiedz

    Pielne zdjęcia-relacja.
    Narobiłaś mi smaka na te naleśniki, córka uwielbia szpinak- na pewno spróbujemy

  3. Odpowiedz

    Wyglądają przepysznie! Powinny skusić nawet tych, którzy za szpinakiem nie przepadają.

    • Karolina
    • 15 lipca, 2018
    Odpowiedz

    taka wersja przekonana nie jednego niejadka 😉

  4. Odpowiedz

    Ale super, z chęcią mojego małego bym wysłała na takie zajęcia 🙂

  5. Odpowiedz

    Sama bym zjadła takie kolorowe naleśniki! Widzę, że masz świetnych młodych kucharzy, którzy uczą się od najlepszych

  6. Odpowiedz

    Bardzo ciekawy przepis. A warsztaty kulinarne wyglądały bardzo fajnie.

    • Paulina Rychter
    • 18 czerwca, 2018
    Odpowiedz

    Aż chce się jeść 🙂

  7. Odpowiedz

    Ale masz super małych kucharzy <3

Leave a Comment