Damian: Wiesz, że zjadłem dziś wszystko w przedszkolu?
Mama: Super! Musiało być bardzo smaczne. To co to było to wszystko?
Damian: Wszystko! Nawet wakacje!
Mama: Zjadłeś wakacje?
Damian: Tak!
Mama: To całkiem zaskakujące danie, a jak smakują wakacje?
Damian: Bardzo dobrze!
Karmienie rodziny to czynność, którą przyjęłam na barki wraz z małżeństwem i macierzyństwem. Mąż i synowie polegają wyłącznie na mojej wiedzy i moich umiejętnościach w tym zakresie. To na mnie spoczywa ogromnie ważny obowiązek dostarczania mojej rodzinie dań przygotowanych w oparciu o zdrowe składniki. Oni mi ufają i wierzą na pewno, że nie podałabym im nic niezdrowego. Ja biorę zatem pełną odpowiedzialność za produkty, z których przygotowuję posiłki. Sprawdzam przepisy, czytam etykiety oraz weryfikuję właściwości odżywcze produktów, które kupuję. Zgłębiam tajniki zdrowej diety odpowiedniej dla naszej rodziny. masło czy margaryna co wybrać
Dlatego biorę również udział w spotkaniach, podczas których mogę poszerzyć swoją wiedzę o produktach, pojawiających się w mojej kuchni. Z miłą chęcią uczestniczyłam ostatnio w spotkaniu zorganizowanym w ramach kampanii Poznaj się na tłuszczach. Tłuszcze w postaci płynnej i stałej pojawiają się na blacie kuchennym praktycznie każdej polskiej pani domu. Czy nasza wiedza na ich temat jest jednak wystarczająca?
Na to pytanie odpowiadałyśmy w trakcie quizu, do którego zostałyśmy podzielone na Drużynę Zielonych i Drużynę Żółtych. Nasze braki lub pomyłki teoretyczne były szybko weryfikowane i uzupełniane o fachową wiedzę mgr Ewy Kurowskiej, dietetyk klinicznej. Niedobory smakowe uzupełniałyśmy gotując tego dnia wspólnie z szefem kuchni Jerzym Nogalem. W menu zagościła kremowa zupa z dyni Hokkaido oraz gruszka w czerwonym winie z bryndzą. Po pysznym posiłku spieszę do Was z dawką informacji o tłuszczach w kuchni. masło czy margaryna co wybrać
Jakie tłuszcze wybierać, aby zapewnić sobie energię na odpowiednim poziomie? Zbilansowana dieta nie powinna być pozbawiona tłuszczów, jednak powinna uwzględniać odpowiednie ich proporcje i rodzaje. Jadłospis osoby dorosłej powinien dostarczać 25-35% energii w postaci tłuszczów: 20-25% nienasyconych (tych zdrowszych) kwasów tłuszczowych i maksymalnie 10% nasyconych kwasów tłuszczowych. Do źródeł nasyconych kwasów tłuszczowych należą: olej kokosowy, wędliny, masło, ser. Do źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych należą: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, margaryna, olej z pestek winogron, olej z pestek dyni, olej słonecznikowy, ryby.
Skąd się biorą tłuszcze trans? Niezdrowe tłuszcze trans, które mają negatywny wpływ na nasz organizm i przyczyniają się do wielu chorób, powstają w wyniku częściowego utwardzania tłuszczów roślinnych. Jest to proces od którego coraz częściej odchodzi się w produkcji. Tłuszcze trans nie zostają natomiast wytworzone w procesie całkowitego uwodarniania, ale ten proces niesie za sobą zwiększenie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych w produkcie, które powinniśmy ograniczać. Najkorzystniejszym dla zdrowia procesem utwardzania tłuszczów roślinnych jest obecnie proces estryfikacji. Podczas niego nie dochodzi do utraty cennych kwasów nienasyconych, nie wytwarzają się transy, ale produkty uzyskiwane w ten sposób mają krótszy termin ważności.
Czym smarować pieczywo? Wybieramy zazwyczaj spośród margaryny lub masła, czyli tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych. Warto zatem wiedzieć, czym się różnią. Masło jest tłuszczem zwierzęcym, którego skład powinien zawierać min. 82% tłuszczu mlecznego. Masło jest zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia m.in. dla osób z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów, osobom starszym, kobietom w ciąży i dzieciom do 3. roku życia. Jest to jednak tłuszcz z przewagą nasyconych kwasów tłuszczowych, które powinniśmy ograniczać. Nie powinno się przekraczać jego spożycia ponad 2-3 łyżeczki dziennie. Margaryna to natomiast tłuszcz roślinny, którego głównym składnikiem są oleje roślinne. Margaryna jest rekomendowana przez IŻiŻ ogólnie osobom dorosłym, osobom z nietolerancją laktozy oraz z alergią na białka mleka. Przy wyborze margaryny powinniśmy kierować się informacją o ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz dokładnie sprawdzić ewentualną zawartość częściowo uwodornionych kwasów tłuszczowych (trans). masło czy margaryna co wybrać
Zdrowo nie znaczy bez tłuszczu, ale trzeba go mądrze wybierać i dawkować w odpowiednich ilościach. Tłuszcze rozsądnie dostarczane w posiłkach mogą być bowiem źródłem energii oraz cennych dla zdrowia składników. Do tych, które są dodatkowo bogatym źródłem omega-3 zaliczamy: olej rzepakowy, olej lniany, tłuszcze rybie (np. łosoś, makrela) oraz algi morskie. To głównie na nich mamy powinny skupić uwagę przygotowując posiłki dla dzieci. Skorzystamy z nich jeszcze bardziej jeśli będziemy je wybierać w oparciu o umiejętność wyciągania wniosków z etykiety na opakowaniu, będziemy przechowywać je w odpowiednich warunkach i nie będziemy wykorzystywać ich niezgodnie z przeznaczeniem (np. do długiego smażenia lub ponownego wykorzystania).
Teoretycznie wszystko jest dla ludzi, trzeba tylko w praktyce umieć wybrać to, co najlepsze, wiedzieć do czego wykorzystać i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie.
Wpis powstał w ramach wsparcia kampanii realizowanej na stronie http://poznajsienatluszczach.pl, której celem jest edukacja na temat tego czym są tłuszcze, czym różnią się poszczególne kwasy tłuszczowe oraz jakie znaczenie wykazują dla zdrowia człowieka. Patronat nad kampanią objęły wiodące w naszym kraju instytucje wyznaczające i promujące zalecenia oraz normy w zakresie żywienia dla całej populacji, takie jak: Instytut Żywności i Żywienia, Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością oraz Zakład Medycyny Zapobiegawczej i Pracy.
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Copyright © 2018 - Super-Synowie.pl All Rights Reserved
u nas tylko masełko
U nas w domu jadamy masło i jeszcze raz masło, margaryna czasem do kruchych ciastek.
U nas prym wiedzie masło – jakoś smak margaryny do nas nie przemawia 🙂
Masło zdecydowanie
ja nie mam dylematu, dla mnie dobra odpowiedź jest jedna masło
Prawdę mówiąc, nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Ja generalnie nie lubię ani masła, ani margaryny, stosuję je więc w niesamowicie małych ilościach. Niemniej jednak dobrze czasem dowiedzieć się, co jest lepsze dla naszego organizmu, zwłaszcza że tak jak Ty, odpowiadam za posiłki całej mojej rodziny.
Osobiście uważam, że zdrowsze i smaczniejsze jest masło, tylko jest problem z jego rozsmarowaniem. W nas jednak od jakiegoś czasu jemy tłuszcze roślinne, które mają obniżać cholesterol. Jestem ciekawa Twojej opinii co do nich, czy są zdrowe?
Tłuszcze to bardzo ważna sprawa, niestety wiele mitów krąży o nich i mało osób zdaje sobie sprawę czym one naprawdę są 🙂
Bardzo przydatny artykuł. Ja osobiście jestem zwolenniczką masła, które jemy w umiarkowanych ilościach. Skład margaryn poraża i przeraża więc nawet do pieczenia używam masła. A do smażenia olej rzepakowy , który jest bardzo bogaty w dobre tłuszcze i w naszej strefie klimatycznej bardzo polecany 🙂
Ja nie jem pieczywa, ani nie uzywam smarowideł. Ale ja to dziwny jestem;-)
Nikt mnie nie namówi do smarowania chleba margaryną. Każdy argument na rzecz margaryny zabija jej smak. Na szczęście chleba jemy bardzo mało, co znacznie zmniejsza zużycie masła. Jednak w żadnym wypadku go na nic nie zamienię 😉
U nas to również ja odpowiadam za dietę rodziny. Dlatego bardzo dziękuje za ten wpis 🙂 U nas przy wyborze masło czy margaryna zawsze wybór pada na margarynę.
Do smażenia używam oleju rzepakowego – o jego zaletach już wczesniej czytałam. Natomiast dziękuję Ci za wytłumczenie różnicy między masłem a margaryną. Przyda się
U nas masło i olej kokosowy czasem. Świetna sprawa z takimi spotkaniami. Pozdrawiam!
Zdecydowanie jestem za masłem! Fajny blog, świetne fotki,aż chce się jeść…
Dziękuję i zapraszam częściej 🙂
Ja tylko masło! A jeszcze jak mąż przywiezie gorący chleb, to niż już więcej do szczęścia nie potrzeba 😉
Aż poczułam ten zapach :):):):)
Ja używam zdecydowanie masła. Ale też olej kokosowy 😉 Pozdrawiam
Odnośnie oleju kokosowego, to właśnie na tym spotkaniu uświadomiono mi, że olej kokosowy należy do tłuszczów, w których składzie przeważają nasycone kwasy tłuszczowe. Nie ukrywam, że nieco mnie to zaskoczyło 😉
ja mam taki podział, że my dorośli roślinne, Marta masło. Choć przy maśle zawsze wkurza mnie to łupanie rano do kanapek. Kiedy nie zdąży zmięknąć. Wiem, że można na tarce itd ale no jakoś rano to daleko jestem od uruchomienia choćby jednej komórki, która pozwoli mi skojarzyć, że żeby masło dało się rozsmarować, muszę je sobie zetrzeć na tarce. a żeby zmiękło, musiałabym chyba o czwartej wstawać i wyjmować go z lodówki. bo kanapki robię koło 6.00 rano. no błagam:)))
Dlatego ja trzymam masło w maselniczce na blacie kuchennym, a nie w lodówce. Nie mam włączonego kaloryfera w kuchni i większość czasu jest tam otwarte okno, więc temperatura panuje optymalna i nie muszę rano dodawać sobie zadań w postaci ścierania masła na tarce…no chyba, że masło się skończy i nikt nie wyjmie wcześniej z lodówki nowego 😉
no widzisz…a u nas kuchnia to aneks w dużym pokoju. nie mamy gorąco, ale chyba za ciepło na masło. a kiedyś widziałam, że masło trzymają w pojemnikach z zimną wodą. kostka masła w wodzie. znasz ten sposób?
Widziałam kiedyś ten patent u kogoś, ale nie za bardzo rozumiem jego istotę, bo jeśli ta woda ma pozostać zimna, to trzeba ją wymieniać, a jeśli się jej nie wymienia, to nabiera temperatury pokojowej, czyli tej samej, w której byłoby masło bez wody. Myślę, że temperatura pokojowa jest optymalna dla masła, a teraźniejsze masła są produkowane głównie z mleka pasteryzowanego, czyli pozbawionego już w pewnym stopniu bakterii.
ja wolę masło. mimo wszystko wydaje mi się zdrowsze i mniej przetworzone, niż margaryna. a tłuszczy roślinnych wolę dostarczać sobie w inny sposób.
Najważniejsze, aby pamiętać o odpowiednich proporcjach, a przy wyborze kierować się zdrowiem 🙂