Damian: Jestem królem świata!
Adaś: Chyba raczej królem śniadania!
Nie da się zaprzeczyć, że Damian jest największym żarłokiem w domu. Mógł by mu ktoś zabrać zabawki, ale nie jedzenie. Kiedyś nawet stwierdził, że Mikołaj nie przynosi prezentów, a jedzenie. Świąteczny stół jest dla niego rajem na ziemi, więc już zaciera rączki na sobotnią wyprawę z koszyczkiem i rodzinne spotkanie przy niedzielnym śniadaniu.
Święta od kilku lat odbywają się w naszym domu. W końcu nie bez powodu kupiliśmy stół rozkładany do 360cm. Stało się to już tradycją. Na szczęście jednak nie oznacza to, że całe przygotowania świąteczne zostają na mojej głowie. Bardzo szybko przyjęliśmy formę dzielenia obowiązków i w ten sposób każda rodzina zasiadająca przy świątecznym stole może przygotować swoją ulubioną potrawę. Jedni robią żurek, następni galaretę drobiową, kolejni śledzie pod pierzynką, pieką pasztet, jeszcze inni w przydziale mają ciasta. Ja w tym roku robię sałatkę jarzynową, jajka z majonezem, zadbam o szynkę i warzywa. Chłopaki jak co Święta angażują się w przygotowania świąteczne, także i tym razem przyłączają się do pieczenia bez pieczenia.
Blok, to nasze ulubione ciasto świąteczne, i z premedytacją piszę świąteczne, a nie wielkanocne, gdyż to również nasze ciasto wigilijne. Ciasto, dzięki któremu nie modlę się przy piekarniku i nie siwieję przy sprawdzaniu czy przypadkiem nie pojawił się zakalec. Bo blok to ciasto ponadczasowe, proste w przygotowaniu i idealne do rodzinnego kucharzenia. Doskonałe nawet na ostatnią chwilę, zatem zapraszam gdy przypadkiem dzień przed imprezą przypomniałeś sobie, że miałeś przynieść ciasto.
BLOK
Składniki:
Sposób przygotowania
Mleko w proszku, kakao oraz pokruszone herbatniki mieszamy w wysokim naczyniu. Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę, dodajemy kostkę margaryny i gotujemy na małym ogniu do czasu uzyskania jednolitej konsystencji (nie doprowadzamy do wrzenia). Zagotowaną masę łączymy z suchymi składnikami, dodajemy rodzynki oraz ewentualne inne bakalie i mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy mieszaninę (ze swojego doświadczenia podpowiadam, że nadają się do tego również duże pojemniki plastikowe, wtedy nie trzeba wykładać papierem). Ostudzoną wstawiamy do lodówki na noc.
Rano dekorujemy i degustujemy!
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Copyright © 2018 - Super-Synowie.pl All Rights Reserved
Bardzo lubię ciasta bez pieczenia, takiego blloku nigdy nie próbowałam, ale kusi, oj kusi 🙂
Ja nie znam smaku bloku czekoladowego…. Wydaje mi się, że bedzie strasznie słodki!
Mam swój przepis na bok, ale dałaś mi genialny pomysł. Wciąż szukałam ciasta na niedzielę dla chrześniaka. Kupie ciasteczka owsiane, na które nie ma alergii i z ich pomocą zrobię blok 🙂
Wygląda zjawiskowo. Idealne smaki mojego męża, no może poza rodzynkami. Chyba zrobię mu niespodziankę 🙂
Wygląda pysznie. Długo by się w moim domu nie uchował 😉
jeśli w cieście jest kakao, to już wiem na pewno, że będzie mi smakować 😉 pyszny przepis 🙂
Ale masz świetnych pomocników w kuchni <3 ja póki co musze sama wszystko ogarniać ;p a blok uwielbiamy wszyscy, dotychczas kojarzył mi się z wigilią, bo tata go robił na święta, a teraz często pałaszujemy ten peerelowski przysmak, choć w troszkę inne wersji, bo jako czekoladę 😀
Och przypomnialaś mi o tym cudzie ! Pamietam jak moja mama robila ! Musze teraz ja zrobic swojej córce ! 😀 Dziekuje ! 😀
wygląda mega przepysznie
Blok czekoladowy kojarzy mi się z dzieciństwem kiedy moja mama je robiła, bo czekolada była na kartki 🙂
blok to chyba najpyszniesze ciasto świata! poza tym, że jest najlepsze to jego przygotowanie zajmuje… 15minut? Nasz niekwestionowany faworyt <3