PROSTE CIASTO BEZ PIECZENIA

  • Marzec 25, 2016

blok czekoladowy przepis

Damian: Jestem królem świata!

Adaś: Chyba raczej królem śniadania!

 

Nie da się zaprzeczyć, że Damian jest największym żarłokiem w domu. Mógł by mu ktoś zabrać zabawki, ale nie jedzenie. Kiedyś nawet stwierdził, że Mikołaj nie przynosi prezentów, a jedzenie. Świąteczny stół jest dla niego rajem na ziemi, więc już zaciera rączki na sobotnią wyprawę z koszyczkiem i rodzinne spotkanie przy niedzielnym śniadaniu.

Święta od kilku lat odbywają się w naszym domu. W końcu nie bez powodu kupiliśmy stół rozkładany do 360cm. Stało się to już tradycją. Na szczęście jednak nie oznacza to, że całe przygotowania świąteczne zostają na mojej głowie. Bardzo szybko przyjęliśmy formę dzielenia obowiązków i w ten sposób każda rodzina zasiadająca przy świątecznym stole może przygotować swoją ulubioną potrawę. Jedni robią żurek, następni galaretę drobiową, kolejni śledzie pod pierzynką, pieką pasztet, jeszcze inni w przydziale mają ciasta. Ja w tym roku robię sałatkę jarzynową, jajka z majonezem, zadbam o szynkę i warzywa. Chłopaki jak co Święta angażują się w przygotowania świąteczne, także i tym razem przyłączają się do pieczenia bez pieczenia.

Blok, to nasze ulubione ciasto świąteczne, i z premedytacją piszę świąteczne, a nie wielkanocne, gdyż to również nasze ciasto wigilijne. Ciasto, dzięki któremu nie modlę się przy piekarniku i nie siwieję przy sprawdzaniu czy przypadkiem nie pojawił się zakalec. Bo blok to ciasto ponadczasowe, proste w przygotowaniu i idealne do rodzinnego kucharzenia. Doskonałe nawet na ostatnią chwilę, zatem zapraszam gdy przypadkiem dzień przed imprezą przypomniałeś sobie, że miałeś przynieść ciasto.

PROSTE CIASTO BEZ PIECZENIA

BLOK

 

Składniki:

  • 500g. mleka w proszku
  • 6 łyżek kakao
  • 3 paczki herbatników
  • kostka margaryny
  • pół szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • paczka rodzynek
  • dowolne bakalie według uznania

 

Sposób przygotowania

Mleko w proszku, kakao oraz pokruszone herbatniki mieszamy w wysokim naczyniu. Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę, dodajemy kostkę margaryny i gotujemy na małym ogniu do czasu uzyskania jednolitej konsystencji (nie doprowadzamy do wrzenia). Zagotowaną masę łączymy z suchymi składnikami, dodajemy rodzynki oraz ewentualne inne bakalie i mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy mieszaninę (ze swojego doświadczenia podpowiadam, że nadają się do tego również duże pojemniki plastikowe, wtedy nie trzeba wykładać papierem). Ostudzoną wstawiamy do lodówki na noc.

Rano dekorujemy i degustujemy!

1a_wm

1b_wm

1c_wm

DSC05353_wm

DSC05356_wm

DSC05363_wm

DSC05364_wm

DSC05367_wm

DSC05373_wm

DSC05380_wm

DSC05387_wm

DSC05393_wm

DSC05395_wm

DSC05401_wm

DSC05404_wm

DSC05405_wm

DSC05412_wm

DSC05414_wm

DSC05417_wm

DSC05420_wm

DSC05423_wm

DSC05425_wm

DSC05433_wm

 

Życzymy wszystkim spokojnych Świąt!

 

ZOBACZ TEŻ

KOMENTARZE

  1. Odpowiedz

    Bardzo lubię ciasta bez pieczenia, takiego blloku nigdy nie próbowałam, ale kusi, oj kusi 🙂

    • www.swiattomskiego.blogspot.co
    • Kwiecień 15, 2017
    Odpowiedz

    Ja nie znam smaku bloku czekoladowego…. Wydaje mi się, że bedzie strasznie słodki!

    • Bożena Jędral
    • Kwiecień 14, 2017
    Odpowiedz

    Mam swój przepis na bok, ale dałaś mi genialny pomysł. Wciąż szukałam ciasta na niedzielę dla chrześniaka. Kupie ciasteczka owsiane, na które nie ma alergii i z ich pomocą zrobię blok 🙂

  2. Odpowiedz

    Wygląda zjawiskowo. Idealne smaki mojego męża, no może poza rodzynkami. Chyba zrobię mu niespodziankę 🙂

    • Melduję Gotowość
    • Listopad 27, 2016
    Odpowiedz

    Wygląda pysznie. Długo by się w moim domu nie uchował 😉

  3. Odpowiedz

    jeśli w cieście jest kakao, to już wiem na pewno, że będzie mi smakować 😉 pyszny przepis 🙂

  4. Odpowiedz

    Ale masz świetnych pomocników w kuchni <3 ja póki co musze sama wszystko ogarniać ;p a blok uwielbiamy wszyscy, dotychczas kojarzył mi się z wigilią, bo tata go robił na święta, a teraz często pałaszujemy ten peerelowski przysmak, choć w troszkę inne wersji, bo jako czekoladę 😀

  5. Odpowiedz

    Och przypomnialaś mi o tym cudzie ! Pamietam jak moja mama robila ! Musze teraz ja zrobic swojej córce ! 😀 Dziekuje ! 😀

  6. Odpowiedz

    wygląda mega przepysznie

  7. Blok czekoladowy kojarzy mi się z dzieciństwem kiedy moja mama je robiła, bo czekolada była na kartki 🙂

  8. Odpowiedz

    blok to chyba najpyszniesze ciasto świata! poza tym, że jest najlepsze to jego przygotowanie zajmuje… 15minut? Nasz niekwestionowany faworyt <3

Leave a Comment

AUTORKA BLOGA

AUTORKA BLOGA

Joanna - mama, która codziennie staje na głowie, aby ratować swój idealny świat przed zagładą

KATEGORIE

blog kobiecy warszawa, blog dla kobiet
blog kulinarny warszawa, blogerka kulinarna warszawa, blog z przepisami, blog o gotowaniu
blog rodzicielski warszawa, blog o dzieciach, blog o zabawkach, blog o zabawach, opinie o zabawkach, recenzje zabawek
blog podróżniczy warszawa, blog turystyczny warszawa, blog o podróżach z dziećmi, gdzie warto pojechać z dziećmi, miejsca polecane dla rodzin z dziećmi w polsce i za granicą
blog kosmetyczny warszawa, blogerka parentingowa kosmetyczna warszawa, opinie o kosmetykach dla dzieci, recenzje kosmetyków, kosmetyki dla kobiet, pielęgnacja dla rodziny
BLOG PORADNIKOWY WARSZAWA - DOŚWIADCZENIA I SPOSOBY NA ZDROWIE, blog o zdrowiu, zdrowie dzieci i rodziny

URYWKI NASZEJ CODZIENNOŚCI

NAPISZ DO NAS

NAPISZ DO NAS