ZUPA MISO NA WZMOCNIENIE

  • Marzec 29, 2017
zupa miso przepis, warsztaty kulinarne, małe przyjemności warszawa, katarzyna błażejewska stuhr

zupa miso przepis

Damian: Ale super te kalosze!

Mama: Bardzo się cieszę, że ci się podobają, bo tym razem bardzo długo je wybierałam i tak właśnie myślałam, że te z rekinami i świecącą podeszwą cię zachwycą.

Damian: Są najlepsze!

Mama: Czyli jestem trochę super mamą?

Damian: Jesteś! I już teraz nie kupię sobie żadnej innej!

 

Kochany prawda? Niebawem zaskoczę go jeszcze bardziej, bo niedawno podniosłam znacznie poprzeczkę w swoich wyczynach kulinarnych i nauczyłam się gotować… zupę miso!

Zawdzięczam tę umiejętność wspaniałym warsztatom kulinarnym zorganizowanym przez AllAboutLife w Studiu Kulinarnym Małe Przyjemności w Warszawie. W sobotnie popołudnie miałyśmy okazję zmierzyć się z przepisami dietetyk klinicznej i promotorki zdrowego stylu życia Kasi Błażejewskiej-Stuhr, która prowadziła spotkanie. Dzięki podziałowi na zespoły, każda z uczestniczek mogła ugotować coś innego i spróbować później różnych potraw przy wspólnym stole.

Warsztaty upłynęły w przesympatycznej atmosferze i każda z nas wyniosła z nich na pewno wiele istotnych informacji, które wykorzysta w kuchni rodzinnej. Rozmawiałyśmy przede wszystkim o zdrowych nawykach żywieniowych w naszych domach, jak radzić sobie z dostosowaniem dorosłych posiłków do diety dziecka oraz o zaletach włączania ekologicznych produktów do diety całej rodziny. Podczas tych rozmów powstało wiele przepysznych dań, więc teraz dzielę się z Wami przepisem na mój wyczyn kulinarny.

 

ZUPA MISO

PRZYGOTOWANA Z PRZEPISU I POD OKIEM KASI BŁAŻEJEWSKIEJ-STUHR

 

Składniki

30 g glonów kombu
10 g glonów wakame
1 por
4 łyżeczki jasnej pasty miso
1 kostka tofu
szczypiorek
2 grzyby shitake
1l wody

 

Sposób przygotowania

Do wrzącej wody wrzucamy glony oraz grzyby i gotujemy ok. 10-15 minut, aż zmiękną. W tym czasie kroimy  drobno szczypiorek, pora w półkręgi, a tofu w drobne kostki. Do podgotowanych glonów dodajemy pastę miso i pozostałe, pokrojone składniki. Gotujemy pod przykryciem jeszcze ok. 2-5 minut.

 

Warto wiedzieć, że zupa miso ma wspaniałe właściwości wzmacniające odporność i wspomagające prawidłowe funkcjonowanie flory jelitowej.

Życzę smacznego i polecam wszystkim warsztaty kulinarne, jako fantastyczny pomysł na spotkanie towarzyskie 🙂

 

 

Zdjęcia autorstwa AllAboutLife, organizatora tego wspaniałego spotkania, z którego obszerną relację przeczytacie TUTAJ

 

ZOBACZ TEŻ

KOMENTARZE

    • Gosia
    • Maj 21, 2017
    Odpowiedz

    Takiej zupy nigdy nie jadłam. A teraz z pustym brzuchem po calodniowych szaleństwach na plaży poproszę talerz.

    • Bożena Jędral
    • Kwiecień 9, 2017
    Odpowiedz

    Matko, ale apetyczne zdjęcia. Zupy nie znam, ale lubię eksperymenty w kuchni, więc zapewne skuszę się na wypróbowanie.

  1. Odpowiedz

    Warto próbować czegoś nowego. Fotorelacja godna gratulacji :))) Profesjonalnie 😉

  2. Pingback: Przygotowanie zdrowych dań nie musi być trudne! - Mamaszka.pl

  3. Jeżeli taka zupa zasmakuje Twojemu synowi to będę pełna podziwu. Być może jest smaczna, ale kompletnie nie dla mnie. Już po przeczytaniu listy składników odechciało mi się jej gotowania.

  4. No wprawdzie zupka mnie nie przekonuje, ale sama idea warsztatów jak najbardziej. Sama chętnie wzięłabym w nich udział i nauczyła się czegoś nowego 🙂

    • Odpowiedz

      Może w takim razie warto wziąć udział w takich warsztatach, aby się przekonać 🙂

  5. Mnie ta zupa jakoś nie przekonuje 😛 Ale za to na takie warsztaty bardzo chętnie bym się wybrała, bo kucharzenie uwielbiam!

  6. Odpowiedz

    Ale bym zjadła, lubię takie nowości w kuchni 🙂

  7. Odpowiedz

    Bardzo lubie algi, zupa dla mnie 😉

  8. Odpowiedz

    Uwielbiam miso, ale nigdy nie próbowałam go przygotować sama. Może czas spróbować? Nie wygląda to aż tak skomplikowanie.

    Zazdroszczę warsztatów! Sama byłam kiedyś na warsztatach gotowania w Tajlandii i wiele się nauczyłam, dlatego mam plany zapisać się na jakieś w Polsce.

    • Odpowiedz

      Zachęcam w takim razie, bo to chyba najprostsza zupa jaką gotowałam 😉

    • Kulinarna Strona Mocy
    • Marzec 31, 2017
    Odpowiedz

    Super 🙂 Trafiłaś idealnie z tym postem – bardzo Ci dziękuję. Kocham zupy, najczęściej robię tajskie i chińskie, teraz ruszę w nowym kierunku. Napiszę, jak smakowała. Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedz

      Czekam w takim razie na relację i życzę smacznego! 🙂

    • Elwira Zbadyńska
    • Marzec 31, 2017
    Odpowiedz

    Nie moje klimaty, ale fotorelacja i doświadczenie cudne!

  9. Odpowiedz

    Nigdy nie próbowałam i raczej nie przepadam za takimi smakami. Ale ciekawy przepis 😉

  10. Odpowiedz

    Dla mnie totalna nowość, ale chętnie wypróbuję 🙂 myślę, że takie warsztaty to też świetny pomysł na prezent dla kogoś bliskiego! będę to miała z tyłu głowy 🙂 pozdrawiam!

    • Odpowiedz

      To zdecydowanie dobry pomysł z takim prezentem 🙂

  11. Dopiero odkrywam te smaki, ale póki co bardzo mi smakują 🙂

    • Odpowiedz

      W takim razie przybijam piątkę, bo zupę miso mogłabym jeść codziennie 😉

  12. O kurcze, ale przepis! Z chęcią bym spróbowała. Dla mnie to kosmos, bo należę do tradycyjnych kucharek.

    • Odpowiedz

      Ja wogóle nie należę do kucharek, dlatego zupa miso to mój wyczyn przez wielkie W 😉

  13. Odpowiedz

    Ale się orientalnie i smacznie zrobiło 🙂

  14. Uwielbiam zupę miso jeszcze z czasów, gdy mieszkałam w Japonii i często ją gotuję, tym bardziej, że teraz można u nas kupić wszystkie potrzebne składniki 🙂 Fajny przepis podajesz, z tym że aby zupa ta faktycznie zachowała swoje swoje właściwości, pastę miso dodajemy po podgotowaniu poprzednich składników i już dalej nie gotujemy. A glony wakame warto wcześniej wypłukać i zamoczyć w miseczce z zimną wodą, jesli są duże można je pokroić. Zupa miso jest pyszna i zdrowa 🙂

    • Odpowiedz

      Dziękuję za wskazówki – następnym razem wypróbuję 🙂

    • nicponwkuchni
    • Marzec 30, 2017
    Odpowiedz

    Nie uczestniczyłam jeszcze nigdy w takich warsztatach, ale już od jakiegoś czasu się nad tym zastanawiam. Atmosfera musi być wesoła 🙂 A zupa, mmmm zjadłabym 🙂

  15. Odpowiedz

    Uwielbiam takie warsztaty! Głównie przez panującą atmosferę – bo to, że można się czegoś nauczyć nikogo przecież nie zaskakuje 🙂

  16. Odpowiedz

    Gdzie kupujesz pastę miso? Wspaniała ta zupka 😉

    • Odpowiedz

      Internetowo – Frisco, stacjonarnie – Piotr i Paweł, a niekiedy zdarza się też znaleźć w tych dużych hipermarketach Tesco.

  17. Cudownie <3 Uwielbiam zupkę miso, a teraz wiem, że całkiem prosto i szybko można ją przygotować w domu. Próbowałaś już?
    Zazdroszczę Wam po cichu tych warsztatów, widziałam sporo relacji na insta i wzdychałam, że nie wiedziałam o takim fajnym evencie 😉

    • Odpowiedz

      Ugotowałam ją na tych warsztatach i oczywiście zjadłam cały talerz – pycha! A co do warsztatów – może jeszcze uda się na takich spotkać przy kolejnych okazjach 🙂

Leave a Comment

AUTORKA BLOGA

AUTORKA BLOGA

Joanna - mama, która codziennie staje na głowie, aby ratować swój idealny świat przed zagładą

KATEGORIE

blog kobiecy warszawa, blog dla kobiet
blog kulinarny warszawa, blogerka kulinarna warszawa, blog z przepisami, blog o gotowaniu
blog rodzicielski warszawa, blog o dzieciach, blog o zabawkach, blog o zabawach, opinie o zabawkach, recenzje zabawek
blog podróżniczy warszawa, blog turystyczny warszawa, blog o podróżach z dziećmi, gdzie warto pojechać z dziećmi, miejsca polecane dla rodzin z dziećmi w polsce i za granicą
blog kosmetyczny warszawa, blogerka parentingowa kosmetyczna warszawa, opinie o kosmetykach dla dzieci, recenzje kosmetyków, kosmetyki dla kobiet, pielęgnacja dla rodziny
BLOG PORADNIKOWY WARSZAWA - DOŚWIADCZENIA I SPOSOBY NA ZDROWIE, blog o zdrowiu, zdrowie dzieci i rodziny

URYWKI NASZEJ CODZIENNOŚCI

NAPISZ DO NAS

NAPISZ DO NAS