Adaś: Mama, a co dodałaś zielonego do tarty?
Mama: Pytasz co dodałam zielonego do tarty ze szpinakiem?
Adaś: Tak.
Mama: No to zastanów się kochany, co mogłam dodać zielonego do tarty ze szpinakiem?
Adaś: Kiełki?
Nie ulega wątpliwości, że pałam szczerą miłością do zielonego. Szpinak zjem w każdej postaci. W liściastej formie w sałatce, pieczony w tarcie, smażony na oliwie z czosnkiem i serkiem jako dodatek do makaronu czy zmiksowany w odżywczym koktajlu z bananem. Pozostała zielenina także znajdzie u mnie miejsce. Zielona papryka, oliwki, ogórki świeże i kwaszone, roszponka, sałata, szczypiorek, koperek, kiełki, por. Omnomnomnom!
Miłością do zielonego próbowałam zarazić oczywiście dzieci. O ile z Adamskim doskonale się udało, o tyle Damian jest bardziej wybredny i zielone produkty mocno ogranicza. Jest jednak tyle warzyw i wartościowych produktów w innych kolorach, że jestem w stanie mu to wybaczyć. Wszystkim warzywom mówimy tak!
Warto też wiedzieć, że warzywa, szczególnie w tej surowej postaci, są cennym źródłem błonnika pokarmowego. Ma on korzystny wpływ na układ pokarmowy i może zapobiegać zaparciom u dzieci, a jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować. Z uciążliwymi zaparciami udajemy się oczywiście do lekarza, który dalej kieruje nas do dietetyka, gastroenterogolga lub w najgorszym przypadku nawet chirurga. sposoby na zaparcia u dziecka
Zaparciom można jednak czasem zapobiegać uwzględniając w diecie naturalne produkty wymieniane przez specjalistów jako ‚przeciwzaparciowe’. Na tej liście znajdują się m.in. pomidory, papryka, buraczki, ogórki kwaszone i kapusta kiszona. Z owoców możemy liczyć na pomoc śliwek świeżych i suszonych, gruszki, wszystkich owoców cytrusowych, winogron, surowego jabłka ze skórką. Do picia zaleca się wodę z cytryną, miętę, soki cytrusowe niesłodzone. Na śniadanie lepiej wybierać jogurty naturalne i płatki owsiane lub pieczywo pełnoziarniste.
Czego unikać i które produkty wykluczyć z diety, gdy pojawiają się zaparcia u malucha? Zdecydowanie gotowana marchewka, gotowane jabłko, banan, biały ryż i ziemniaki. Jako dodatki do obiadów należy wybierać kasze typu gryczana czy pęczak. Trzeba pamiętać, że słodycze i słodkie przetwory w dużej ilości nie mają nigdy dobrego wpływu na zdrowie dzieci, ale przy zaparciach są całkowicie zabronione. W tym wypadku również rezygnujemy z chrupek kukurydzianych i wafli ryżowych.
Zmiana nawyków żywieniowych zaczyna się oczywiście od nas i to my świecimy przykładem. Zachęcam również do angażowania dzieci w przygotowanie posiłków, bo o wiele chętniej sięgają wtedy do próbowania nowych produktów. Jeśli nie macie problemów zaparciowych, to trochę bardziej można wtedy poszaleć. U nas w menu ostatnio tarta z porem i suszonymi pomidorami. Podrzucam przepis i życzę smacznego!
Składniki
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Blachę do tarty wyłożyć ciastem francuskim i posypać dno bułką tartą. Pory poszatkować i sparzyć w durszlaku przelewając wrzątkiem. Ostudzić i wyłożyć na tarcie. Jajka zmieszać z jogurtem naturalnym, przyprawić solą i pieprzem i zalać pora na tarcie. Na wierzchu ułożyć pokrojone suszone pomidory. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez 20-25 minut do zarumienienia. Włala!
Dziękuję za odwiedziny! Po raz kolejny udało mi się uratować swój idealny świat przed zagładą! Jeśli podoba Ci się ten post i uważasz, że mógłby być przydatny, to udostępnij go swoim znajomym na Facebook’u lub napisz w komentarzu, że tu byłeś – z przyjemnością życzę Ci miłego dnia 🙂
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Copyright © 2018 - Super-Synowie.pl All Rights Reserved
Byliśmy u gastrologa, Synek ma zmienioną dietę. Wprowadziliśmy grube kasze, ciemne pieczywo,więcej warzyw, błonnik, sporo wody i ruchu. Z diety zniknął ryż, gotowana marchew . Ograniczyliśmy produkty mączne, Jest znaczna poprawa
Moje dziecko ma niestety od niedawna problemy z zaparciami. Przyjmuje żelazo i chyba to jest przyczyną bo wcześniej nie było problemów z zaparciami. Na szybko spróbuję zaaplikować mu te czopki, ale co z dietą? Co można wprowadzić żeby brzuszek sam poradził sobie z tym problemem.
Dobrze wybrać się na wizytę do gastroenterologa
Fajnie że, trafiłam na taki tekst. Podzielę się moimi spostrzeżeniami. Fajnie, jak dziecko właśnie trzyma dietę, nie je dużo słodyczy nie niedobrych rzeczy, które powodują zaparcia. Wiadomo, że nie da się ich uniknąć, ale można je ograniczać. Warto angażować dzieci w przygotowywanie posiłków, wtedy je doceniają. Zachęcić do zdrowego jedzenia można poprzez wspólne posiłki. W przypadku zaparć, masowanie brzucha, herbatka koperkowa, czopki rozkurczeniowe (nie przeczyszczające) np. eva qu bambini. Zbierając to wszystko w całość można sobie z zaparciami poradzić
Bardzo trafne sposprtrzeżenia 🙂
niestety u nas problem zaparć pojawia się kiedy probujemy do diety wprowadzic cos nowego :/ lekarz powiedział ze czasami tak się zdarza.wtedy podaje synkowi dicopeg junior i odstawiam ten produkt na jakis czas,po kilku tyg wracam z nim w malutkich ilościach i faktycznie to się sprawdza
Pomocnik przekochany, fajnie, że poruszyłaś temat profilaktyki przy problemach z wypróżnianiem u maluchów:)
Ciekawy przepis, przede wszystkim kolorowo a to oznacza, że smacznie : )
Ja niestety mam w domu niejadka, nie tknie niczego nowego, to u nas rodzinne niestety i wiem że mu to kiedyś przejdzie, pomógł dicopeg junior przy zaparciach i na nasze szczęście duża ilość płynów bo co do tego nie ma obiekcji na szczęście 😀
Fajny przepis 🙂 A pomocnik jeszcze fajniejszy 🙂
Jakiego fajnego pomocnika masz w kuchni:)
Wygląda bardzo apetycznie. Całe szczęście z zaparciami nie mamy kłopotów 🙂
Kreatywność, kolory i brawo za pomysły :-).
Fajny przepis, myślę, że mojemu dzieciakowi posmakuje <3 Tylko wiesz, z tym błonnikiem to też trzeba uważać, zwłaszcza u dzieci. Ja podawałam go za dużo i też były problemy.
szpinak… jeszcze do niedawna nie miałem pojęcia co to jest i jak smakuje. Na szczęście, żonka zaczęła go używać i okazało się, że jest po prostu zajebisty. A takie ciacho to jadłbym i jadł:P
Kiełki rozbiły system! A co do tarty to i pora i suszone pomidory uwielbiam, brzmi, i wygląda (!) bardzo smacznie.
Moje miały zaparcia stale od początku życia, stawałam oczywiście na najdziwniejszych częściach ciała by im pomóc i wiecie co, no podczas karmienia wyłącznie mm to był dramat ale kiedy zaczęłam rozszerzać dietę, łyżka oleju rydzowego do papek a potem posiłków wyeliminowała problem na zawsze. Oczywiście mają taką skłonnośc i trzeba ich pilnować zwłaszcza we kontakcie ze słodyczami ale generalnie duże ilości wody teraz dają rade.
Warzywa i owoce plus zdrowe, zrównoważone jedzonko zawsze – ale ciastu francuskiemu mówię nie
Oj walczyłam ja dość długo z tym problemem u córki. Bardzo mi pomogły herbatki ziołowe, suszone sliwki i soki ze śliwek 🙂
Tarta wygląda niesamowicie, u nas robimy taką ze szpinakiem i fetą :). Tylko ty chyba potrafisz połączyć temat zaparć, zabawne dialogi i pyszny przepis, a całość jest zjadliwa :). Fajny post! Pozdrawiam, Mamatywna 🙂
Przepis, który chętnie wykorzystamy. Koncentrujemy się na wzbogacaniu diety surowymi warzywami i świeżymi owocami, ale nie zawsze uda się je odpowiednio zbilansować.
U nas kłopotów z brzuszkiem kiedyś nie było, ale od czasu kiedy poszedł do przedszkola sie pojawiły. Dzięki za przepis, zrobimy w tygodniu.
Świetny wpis! U nas walka o zdrowy brzuszek poprzez dietę to codzienność! Pozdrawiam
Od siebie dodam jeszcze, że profilaktycznie dobrze jest do zupy dodawać łyżkę oleju.
U nas tez codziennie mlody sie wyproznia pilnuje tego bardzo, ale rady cenne i w razie co skorzystamy, dzieki 🙂
Na szczęście z brzuszkiem u nas problemów nie ma, ale przepis wygląda bardzo smacznie i chętnie wypróbuję 🙂