Mama: Adaś, czy przestaniesz już wreszcie gadać i zjesz to co masz na talerzu?
Adaś: Ale ja nie mogę!
Mama: Dlaczego?
Adaś: Mamo, bo to jest takie pyszne, że będzie szkoda jak tak szybko zjem!
Dla takich recenzji warto się postarać. Najlepszą pochwałą jaką można dostać za stanie w kuchni, jest to, kiedy dzieciom smakują przygotowane potrawy. Mimo, że nie lubię gotować, to fakt, że chłopaki zachwycają się efektami, motywuje mnie do częstszego eksperymentowania w kuchni i podejmowania nowych, kulinarnych wyzwań. Moi panowie też lubią w tym procesie uczestniczyć. To oni często wyznaczają dzień pt. ‘Gotuj z dzieckiem’ i sami decydują o tym, co będziemy przygotowywać. Raz jest to koktajl bananowy, innym razem tarta ze szpinakiem, a ostatnio… domowe drożdżówki cynamonowe! domowe drożdżówki
Pieczywo jest produktem, który od setek lat króluje na naszych stołach. Pojawia się zatem również u nas w domu, a nasza rodzina bardzo chętnie po nie sięga jako zbożowe uzupełnienie posiłku. Produkty zbożowe takie jak pieczywo, dostarczają nam bowiem wielu cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. domowe drożdżówki
Podczas wspólnego gotowania dzieciaki lubią dowiadywać się nowych rzeczy i ciekawostek o produktach, z których przygotowuje się posiłek. Przy tej okazji warto uświadomić dzieciom, jakie wartości mają zboża oraz porozmawiać o rodzajach pieczywa. Dzieciaki z zaciekawieniem słuchają jakie są różnice między pieczywem pszennym, żytnim, czy mieszanym. Można wtedy również pobawić się w grupowanie produktów i zgadywanie, do której kategorii należy dany produkt np. kajzerka, chleb razowy, czy pieczywo chrupkie. A na końcu delektować się własnym zbożowym wyrobem! Dzisiaj przygotowałam coś specjalnego – przepis na pyszne domowe drożdżówki z cynamonem. Idealne jako uzupełnienie śniadania, podwieczorek albo poobiedni deser. domowe drożdżówki
Składniki na ciasto:
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru trzcinowego
pół opakowania drożdży (ok. 20g)
3 szklanki mąki
½ kostki masła roślinnego
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
¼ kostki masła roślinnego
2 łyżki cukru trzcinowego
paczka cynamonu sypkiego (15g)
rodzynki – według uznania
Sposób przygotowania ciasta:
Mleko podgrzewamy lekko (nie zagotowujemy) w garnku i rozpuszczamy w nim cukier. Przelewamy do szklanego naczynia i lekko ostudzamy (mleko ma być letnie, a nie gorące). Dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy zaczyn na 15 minut pod przykryciem. Do dużej miski wsypujemy mąkę, masło, jajko, sól i dodajemy zaczyn po 15. minutach. Ugniatamy, aż powstanie jednolita bryła. Pozostawiamy w misce, przykryte bawełnianym materiałem (dobrze nadaje się tetra) na 60 minut do urośnięcia.
Sposób przygotowania nadzienia:
Masło roztapiamy i łączymy z cukrem w kąpieli wodnej lub na małym palniku i dodajemy cynamon. Mieszamy składniki.
Sposób przygotowania bułeczek:
Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na 2 mniejsze bryły i rozwałkowujemy na kształt prostokątów. Obie masy smarujemy nadzieniem i zwijamy w rolki. Blachę wykładamy folią aluminiową (matową stroną na wierzchu). Kroimy każdą rolkę na ok. 7 kawałków i lekko ugniecione (spłaszczone) koła układamy na folii. Na wierzchu możemy powciskać rodzynki. Pieczemy ok 25 minut (do zarumienienia na wierzchu) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, na środkowym poziomie.
Dzieciaki bardzo lubią pomagać w kuchni i tak naprawdę mogą z nami robić praktycznie każdą potrawę jeśli będziemy w stanie przydzielić im obowiązki odpowiednie do wieku i umiejętności. Dzięki temu, nie tylko wspólnie spędzimy czas, ale także zachęcimy dzieci do podejmowania kulinarnych prób i degustacji efektów 🙂
Smacznego!
Wpis powstał w ramach realizacji programu sfinansowanego ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem Programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Copyright © 2018 - Super-Synowie.pl All Rights Reserved
Z dziećmi powstają najlepsze wypieki ! 🙂
Wyglądają super. Chyba zrobię moim chlopakom niespodziankę i takie zrobię. A czy z przepisu na ciasto mozna ipiec buleczki drożdżowe?
Drożdżówki z rodzynkami! – Lila będzie zachwycona. Dziękuję za inspirację. Radość i zachwyt w oczach dziecka jest największą nagrodą i to mnie napędza do eksperymentowania w kuchni 🙂
Smakołyki 🙂
mój synuś równiez pomaga mi w kuchni i bardzo mu się to podoba;)
Proste i pyszne! A przy tym ile zabawy 🙂
Mniam! Takie drożdżówki robiła kiedyś moja babcia. Właśnie do niej jadę, to poproszę, że mi zrobiła 😀
Taka babcia to skarb – pozdrowienia dla Ciebie i babci 🙂
Ale musi być pysznie! Z chęcią kiedyś spróbuję zrobić, oby się udało 🙂
Trzymam kciuki!
Tez piekłam jakiś czas temu takie ślimaczki drożdżowe z cynamonem. Niestety moja córka, nie lubi słodkości i nie chciala zjeść 🙁
Te nasze nie wyszły mocno słodkie, więc dzieciaki wsunęły jak bułki 😉
Wyglądają cudnie <3
Dzięki – smakowały podobnie 😉
WOW! Uwielbiam takie rzeczy 🙂 Drożdżówy z cynamonem to jest COŚ 🙂
Częstuj się 🙂
Mhhh pychotka 🙂 chętnie skradnę przepis, ale nie dodam rodzynek 🙂
Bardzo proszę – bez rodzynek też są super 🙂
Już czuję tę atmosferę wspólnego kucharzenia ale przede wszystkim ten ….zapach:) Cudowne chwile, zwieńczone wspólnym zajadaniem przepysznych (oczywiście dzieki pomocy małych kucharzy) smakołyki 🙂 SUPER !!!
O tak! Zapach rozniósł się po całym mieszkaniu i aż trudno było się oprzeć 😉